Startsted: Parkeringspladsen på hjørnet af VirklundvejVirklyst - Lund

og Horsensvej,8600 Silkeborg.

 

Type: To i en en-vejs rute primært på beskyttet natursti med indlagt tur på veteranjernbane. Alternativt to ruter, der kan tages hver for sig en-vejs eller tur-retur.

 

Sværhedsgrad: Let øvet.

 

Turlængde: Virklund-Veteranbanen i Vrads 12,8 kilometer. Veteranbanen i Bryrup-Lund 32,9 kilometer.

 

Fremvist af: Mogens Bluhme.

 

 

Vi krydser Virklundvej og ruller ind på naturstien. Vi krydser forsigtigt få trafikerede veje. Flere er kun markeret med gule striber på stien lige før krydset. Efter 12,5 kilometer ophører stien. Vi ruller til højre og umiddelbart efter til venstre til Veteranbanen Bryrup-Vrads’ station i Vrads.

Herfra kører der veterantog til Bryrup i sommerperioden. (Her kan rulles til venstre gennem skoven til Bryrup, men bakkerne er meget stejle). Fra stationen i Bryrup krydser vi vejen og følger Østervang over tre trafikbump, indtil det med et grønt skilt i højre side markeres, at naturstien fortsætter til venstre for vejen. Vi krydser over og ruller ind på stien.

Et par steder krydser vi grusveje og veje, og et par steder er vi så tæt på bondegårde, at vi næsten ruller gennem gårdspladsen. Cirka ti kilometer fra Bryrup slutter stien, og vi drejer til venstre, følger vejen over Silkeborgvej og ruller til højre ad Indre Ringvej. Vi er i Brædstrup.

Vi drejer til venstre ad Jernbanegade mod centrum og for enden af den, drejer vi til højre. Vi krydser umiddelbart efter vejen ved frisørsalonen og følger stien op gennem parken. Før legepladsen fortsætter naturstien til venstre. Vi følger skiltene.  Hvor stien ophører, drejer vi til højre ind gennem Østbirk. Efter et par hundrede meter fortsætter stien fra venstre side af vejen. Gennem Østbirk ruller vi en del på fliser.

Vi passerer på vej ud af byen en skaterrampe og kører et stykke på bred sti med dårlig asfalt. For enden drejer vi til venstre ad landevejen og kort efter til højre ad naturstien. I Lund ruller vi til venstre til Dagli’Brugsen, hvor vi har parkeret. Her kører også rutebiler. Naturstien Horsens-Silkeborg blev grundlagt, da jernbanen blev nedlagt i 1968. Naturen er varieret med fede marker og åbne hedelandskaber, herregårde, frugttræer, søer og shelters. Turen gennem Søhøjlandet fornægter sig ikke. Her er lange stræk med svage stigninger og fald.

Mogens Bluhme, der fremviser ruten, har altid løbet på skøjter. Mest isskøjter. Men han fik et par inlinere af fruen til sin 50 års dag og begyndte at træne med Århus 1900 både sommer og vinter. Nu ruller han hver uge, og han og Else deltager gerne i løb.