Startsted: Rastepladsen på Vesterhavsvej vedSkødstrup - Blåvand

Markskellet. Brug Markskellet, Skødstrup som søgekriterium på gps’en.

Type: Tur-retur rute på tovejs cykelsti med gennemgående god asfalt og varieret vegetation.
Sværhedsgrad: Let.
Turlængde: 24,2 kilometer ved tur-retur.
Fremvist af: Jesper Tanggaard og Niels Bjerre Kjellerup.

Fra rastepladsen tager vi cykelstien mod Blåvand og allerede fra begyndelsen oplever vi turens kendetegn. Vi ruller i en yderst varieret vegetation af skiftende arter nåle- og løvtræer. Nåletræerne er i overtal og gør ruten til en naturoplevelse året rundt.

Ruten bliver fremvist af Jesper Tanggaard og med er også Niels Bjerre Kjellerup. De træner ofte sammen i Esbjerg Inline Club.

Efter 5,5 kilometer krydser vi forsigtigt vejen mod højre. Og så går stien hele vejen til Blåvand. Flere steder er vegetationen så tæt og gror så vildt, at tankerne gå mod barndomseventyrenes troldeskov og et enkelt sted skimter jeg, hvad der lige så godt kunne være Pandekagehuset inde bag træerne.

Skovbunden dufter, og jeg lærer på den hårde måde at se mig for, når jeg går ud i den for at fotografere. Det skal ikke ske i en myretue…

Stien bugter sig i skiftende længder fra landevejen, som den følger hele vejen og fuglene og skovens øvrige lyde konkurrerer med trafikkens. Heldigvis svinger stien hun et enkelt sted helt op til vejen og kun få hundrede meter.

Efter ti kilometer ændrer landskabet karakter og bliver mere åbent til venstre. Til højre dukker både nyere og ældre sommerhuse op skærmet af jordvolde beplantet med græs. Her er både stråtag, tegl og eternit.
En kilometer senere passerer vi byskiltet Blåvand-Oksby, og her skal vi ned i tempo. Blåvand er gående, cyklende og klapvognsskubbende i et virvar. Det er turisme kendetegnet ved mennesker, der slapper af og derfor er uopmærksomme.

Jesper Tanggaard sled sit første par skøjter op som dreng. Side by side skøjterne med stålhjul fik han som seksårig, da han fyldte 12, var stålhjulene slidt op. Så skal vi helt frem til 2005, hvor jeg lånte et par aflagte inlinere, fortæller han. Der gik der sport i det. I 2006 deltog han på sit første sæt speedskøjter i et maraton i Tyskland. Siden har han været med, hvor det sker. Med det foreløbige højdepunkt i 24 timers inliner stafet i Le Mans. Hjulene er vokset fra 84 millimeter til 110 millimeter. Større hjul giver mere fart men kræver også flere muskler.

I Blåvand ligger turens svar på Pandekagehuset. Ristorante Acqua Blu serverer italiensk is, der læsker og fylder sukkerdepoterne op til hjemturen.