Startsted: Parkeringspladsen ved Kvickly, Torvet 35,Frederiksværk - Amager Huse

3300 Frederiksværk.

 

Type: Tur-retur på cykelsti og vej.

 

Sværhedsgrad: Let øvet. Her køres på vej og i bakker.

 

Turlængde: 15,6 kilometer.

 

Fremvist af: Lars Peter Nielsen, Beatrice, Ronny, Michael og René.

 

 

 

Vi ruller ud fra parkeringspladsen, krydser trafiklyset og fortsætter. Vi følger Havnevej højre om gennem to t-kryds. Ved Hanehovedvej drejer vi til venstre og ruller frem til Hundestedvej, hvor vi tager cykelstien mod venstre, der er to-vejs og placeret i venstre side af vejen.

Vi fortsætter frem til byskiltet Amager Huse og vender om. For enden af cykelstien drejer vi nu til højre, ruller ad Hanehovedvej frem til Havnevej, hvor vi drejer til højre. Vi følger Havnevej venstre om til trafiklyset, som vi krydser og er tilbage ved udgangspunktet.

Ruten bringer os en tur omkring havnen, hvor vi passerer Stålvalseværket, der gennem næsten seks årtier var livsnerven i Frederiksværk, Danmarks første industriby. I 2002 gik værket konkurs men drives i dag videre under navnet DanSteel A/S, der bygger på russisk kapital.

Fri af havnen kører vi på vej op gennem byen med det sjove navn Hanehoved og får et forvarsel om, at det er en bakketur. Ruten fortsætter gennem bakkerne på en tovejs cykelsti, der bugter sig i venstre side parallelt med hovedvejen i en tilpas afstand til, at der er ro til at nyde naturen. Nogle steder er stien lukket inde i en korridor af træer.

Til venstre har vi en del af vejen udsigt til Roskilde Fjord til højre til gyldne marker med stolt knejsende vindmøller. Ved campingpladsen holder vi farten nede. Biler, der skal svinge ud på hovedvejen, har meget dårligt udsyn.

Frederiksværk byder blandt andet på Gjethuset, der oprindeligt blev opført i årene 1761-1767 som Frederiksværk Krudtmølle og Kanonstøberi. Det blev genopført og åbnede i 1990 som byens kulturhus med blandt andet udstillinger og koncerter. Nationalmuseet betegner Gjethuset som et unikum indenfor dansk industribyggeri. Ud over industrihistorie har Frederiksværk et rigt handelsliv, sportsfaciliteter og museer. Dertil kommer, at byen er tæt på mange varierede kyststrækninger og fredede områder.

Lars Peter Nielsen, der, sammen med fire andre, fremviser ruten, blev i 2005 inspireret af sin store datter og begyndte at rulle. Hun blev lynhurtigt super dygtig og hurtig, det ville jeg også prøve, siger han.
I dag ruller han i Rulnord og deltager i forskellige løb. I 2010 var han for første gang med Rolling Vikings i 24 timer stafetten i Le Mans. Det var stort. Større end Berlin rulleskøjte maraton, siger han.