Startsted: Parkeringspladsen, Fiskepark Nord,Skagen

Skagensvej 164, 9900 Frederikshavn.

Type: Flad en vejs rute på cykelsti med forskellig bredde og biveje med ingen eller ganske lidt trafik. Asfalt af svingende kvalitet.
Sværhedsgrad: Let til let øvet,
Turlængde: 37 eller 41 kilometer.
Fremvist af: Morten Hansen med flere.

Alternativ 1)
Følg cykelruten mod Skagen cirka 20 kilometer. Kryds hovedvejen og rul til venstre ad Råbjergvej ved skiltet mod Højskolen Diget. Kryds jernbanen og drej til højre ad Militærvej. Følg vejen til venstre ad Milevej og drej herefter konsekvent venstre om, hvor asfaltvejen deler sig, til du er tilbage ved hovedvejen mod Skagen. Pas på jernbanen, der er ubevogtet anden gang, du krydser. Passer hovedvejen og genfind cykelruten mod Skagen. Ulempe. Fire kilometer ekstra.

Alternativ 2)
Undlad at dreje til venstre ved Råbjergvej og fortsæt i stedet lige ud mod Skagen. Ulempe. 1200 meter ekstremt dårlig asfalt. I begge tilfælde fortsæt gennem Hulsig og frem til og på cykelstien, der over en syv kilometer strækning snor sig gennem klitterne ved Skagen. I Skagen kan du få en forfriskning i byen eller på havnen.

Naturoplevelser får vi første gang i krøllen ved Råbjergvej, hvor Råbjerg Mile dukker op på højre hånd, og hvor store militære bunkers ligger forbløffende godt camoufleret i skoven, der dufter af skovbund og byder på bred vej og god asfalt til glæde for fartglade. Og skovturen ved Hulsig er intens og lidt væk fra hovedvejen. Her sprang et rådyr over vejen foran mig.

Endeligt er turen på tovejs cykelsti og fænomenal vejbelægning ud gennem klitterne åndeløst smuk.
Pas på hvor der krydses veje og passeres udkørsler, og vær opmærksom på småsten på cykelstien især rutens første del.
Turen kan gøres kortere eller længere. Selv har jeg prøvet at rulle fra Skagen til Sæby. Stykket mellem Frederikshavn og Sæby er en oplevelse og cykelstien fortrinlig.

Morten Hansen, der fremviser ruten med nogle af rullevennerne fra NIM, Nordjyllands Inline Motionister, har rullet de sidste 12 år. “Jeg begyndte at løbe på rulleskøjter og tilmeldte mig Broløbet over Storebælt. Jeg var nervøs for, om jeg kunne bremse farten ned ad bakke på Østbroen. Men vinden og lidt ru asfalt gjorde, at det ikke var et problem”, siger han. Morten arbejdede som musiker i Aalborg Symfoniorkester frem til 2007. Rulleskøjteløb er en god måde at bevæge sig. Du glider frem med en vis elegance, siger manden, der hver anden dag i sæsonen tager inlinerne på hjemmefra og ruller en lokal tur på cirka tre kvarter.